söndag 28 december 2008

Smuts

Idag blev det en läsdag.


Skrämmande bra bok. Spänningsroman stod det på omslaget. Och nog var det spännande. Men inte på det där banala deckarsättet. Otäckt spännande var den. För det handlade om "vanliga människor".


Smuts av Katarina Wennstam. En sträckläsningsbok.

lördag 27 december 2008

Julklappar

I julklapp fick jag dessa böcker:



Adolf Hitler av Bengt Liljegren


Kafka på stranden av Haruki Murakami




Dessa gav jag bort:
Till nye svågern: Gomorra av Roberto Saviano
Till min syster: Eremitkräftorna av Anne B. Ragde
Till svärmor: Häxan av Portobello av Paulo Coehlo
Till svägerskan: Ett tal till min systers bröllop av Linda Skugge

Alltid hos dig

Alltid hos dig av Maria Ernestam var riktigt god läsning. En släkthemlighet nystas upp och vi får följa historien dels genom en gammal kvinnas berättelse och dels genom Inga, som är den som söker sig bakåt i släkten.

Vänskap, kärlek och sorg blandas med lite spänning och många frågetecken till en utsökt historia.

Jag började läsa boken när min syster var på besök så det tog mej en dryg vecka att läsa den. En god karamell som jag fick suga på länge.

onsdag 17 december 2008

Konsten att säga nej med gott samvete

Jesper Juul är en av mina husgudar när det gäller barnuppfostran, långt ifrån nannyprogrammens skamvrår.

Här och här kan du läsa mer.

Konsten att säga nej med gott samvete är tänkvärd både när det gäller samvaron med barnen och hur jag är som människa.

Flickan och skulden

Flickan och skulden av Katarina Wennstam skriver jag om på min andra blogg.

Pillret

Pillret av Ingrid Carlberg. Skriver om den på min andra blogg.

tisdag 9 december 2008

Född en blå dag

Född en blå dag av Daniel Tammet, en självbiografi om ett liv med Aspergers syndrom och savant-syndrom. Det var jättespännande att läsa om hur Daniel uppfattar siffror och hur han tänker när han räknar. Talet Pi ser han som ett landskap där varje siffra har ett speciellt utseende.

När jag läst boken kändes det som att det var något som saknats i boken, och efter lite funderande kom jag på att det var känslor. Och känslor är någonting som Daniel fått träna för att uppfatta.

Daniel har funnit sin plats i samhället och har skapat ett företag utifrån sina specialkunskaper.


torsdag 20 november 2008

Hjärtat får inga rynkor

Många skratt.
Mycket ingenkänning.
Och en del lite småtrista stycken.
Hjärtat får inga rynkor av Mark Levenggod var sammantaget trevlig och uppiggande läsning en gråmulen novemberdag.


Ljudboken, där han läser själv, hade nog varit en riktig höjdare.

onsdag 19 november 2008

Sonjas godhet

Jag har någon slags hatkärlek till Owe Wikströms böcker. Jag tycker att delar av det han skriver är helt underbart, men i bland trasslar han in sig i trista resonemang. Så jag läste Sonjas godhet på det sätt som han skrev om i Långsamhetens lov: att det är helt okej att läsa lite här och där och kanske till och med hoppa över vissa stycken.

En tänkvärd bok.


En man med litet ansikte

När jag i terapisyfte började läsa kriminalromaner var Helen Tursten en av de författare som jag fastnade för. En kvinnlig kriminalare med ett liv utanför polisen, som brottas med en vardag som man känner igen. Samtidigt som fallen hon jobbar med är lagom spännande.

En man med litet ansikte var en typiskt Tursten-bok, tycker jag. Underhållande och lagom läsning när man är lite trött i huvudet.



Vila på gröna ängar

Näääeeeee!!! Så får det väl inte sluta! Sista boken i trilogin om livet på den norska gården Neshov slutade så tvärt att jag nästan ångrar att jag läste böckerna överhuvudtaget. Fast det kanske beror på att jag såg dottern Torunn som huvudperson, när det egentligen var själva gården som var i centrum.

Vila på gröna ängar av Anne B. Ragde var lika underhållande som de andra böckerna, men slutet förtog alltså helhetsintrycket.

Så här tyckte jag om den första boken i serien: Berlinerpopplarna . Den andra heter Eremitkräftorna, men den har jag inte nämnt här.



måndag 10 november 2008

Brida

I fredags läste jag Paulo Coehlos senaste bok Brida. En bok om en kvinnas vandring in i magins värld.
Boken var underhållande men inte en av hans bästa böcker.

tisdag 4 november 2008

Berättelsen om Pi

Vilken fantastisk historia! Trots att man vet att allt kommer att gå bra är det andlöst spännande.

Berättelsen om Pi av Yann Martel berörde mej djupt och fick mej att fundera på livet och döden, om religionen och människan och om lusten att leva.
En varm bok som gjorde mej glad.

söndag 26 oktober 2008

karamellskorna

Karamellskorna av Joanne Harris. Det här är uppföljaren till Choklad.


En perfekt bok att läsa nu när jag varit uppe i varv. Som vanligt skriver hon med ett lugn som smittar. Samtidigt som det är engagerat och bra. Boken är uppbyggd med tre olika berättare och bland var det inte helt tydligt vem det var som berättade. Men trots det tycker jag att boken var jättebra!

tisdag 23 september 2008

När livet stannar

Det här är den första bok som jag läser om tsunamin. Malin Sävstam och hennes äldste son överlevde, men hon förlorade två barn, make och bästa väninnan i katastrofen.

I När livet stannar skriver hon utlämnande och rakt om sitt sorgearbete. En gripande bok som jag tyckte mycket om!


tisdag 9 september 2008

Ett liv att dö för

Jag tror att jag har lyckats läsa Åsa Nilsonnes kriminalromaner i rätt ordning (utan att orka verifiera mitt påstående). Jag hänger med på alla hänvisningar som görs i Ett liv att dö för .

Jag gillar verkligen Nilsonnes böcker, och den här är inget undantag. Lågmält spännande, utan mer våld än vad historien kräver, fina miljö- och personskildringar. Dessutom med en psykologisk touch.

onsdag 3 september 2008

Jane Austen-klubben



Jane Austen-klubben av Karen Joy Fowler högg jag på bibblan en dag när jag kände att jag behövde något lättsmält. Jag tycker att boken var trevlig, men eftersom jag inte har läst mer än jag varit tvungen till av Austen så fattade jag väl inte alla litterära kopplingar som säkert fanns.

En helt okej bok. Och om jag en dag skulle komma på mej själv med att ha läst alla Austens böcker skulle jag nog läsa om den här.

torsdag 21 augusti 2008

Ulrika Olson

Den tusende gången och Ulrikas sista strid är två verklighetsbaserade böcker om Ulrikas uppväxt där pappan förgrep sig på henne, hennes vuxna liv och hur hon hanterar sin ångest, och hur hon tillsist blir fri.

Jag brukar inte läsa sådana här böcker för jag tycker att det blir för jobbigt, men den här gången lyckades en kompis övertala mej. Som tur var hade jag båda böckerna hemma så jag kunde läsa dem i ett svep, på en dag.

Verkligen smärtsamt, gripande och inlevelsefullt skildrat.




Motljus

Motljus av Annika Thor.

En sån där bok som man inte vill sluta läsa. Men man vill inte heller läsa vidare eftersom man då ofrånkomligt närmar sig slutet.

ljusgränsen - en psykoanalys

Ljusgränsen - en psykoanalys av Katrine Marie Guldager lämnade jag som inköpsförslag till bibblan så jag fick lyxen att läsa en lånebok som första person.

Om man är intresserad av hur en psykoanalys kan gå till och hur man kan utvecklas som människa och komma till insikter om sig själv så kan jag rekommendera boken.

Men som självbiografi tyckte jag inte den var så bra. Hon beskriver många händelser ganska ytligt. Tidvis kändes boken lite hoppig.

För mej var det ändå givande att läsa boken, med en hel del igenkänning.


berlinerpopplarna

Till en början blev jag inte särskilt imponerad av handlingen i Berlinerpopplarna av Anne B, Ragle. Tre halvgamla bröders liv kändes inte så lockande precis. Men språket i boken gjorde att jag ändå forsatte läsningen och det var tur. Och nu ska jag ge mej på fortsättningen, för jag är väldigt nyfiken på hur det går.

En lågmäld bok som nästlar sig in och klamrar sig fast.

dotter önskas

Dotter önskas av Katerina Janouch

Huvudpersonen i den här boken har mycket gemensamt med hur det var för mej att skaffa barn. En förälder som dog hastigt i cancer och hur vi hanterade sorgen. Boken berörde mej mycket och det kändes skönt med igenkänningen.

Dessutom kändes det som att jag genom att gå in i känslan igen fick en bekräftelse på att jag verkligen inte mådde bra. För det fattade jag aldrig då (mer än innerst inne).

Och ja, jag har alltid velat ha en dotter men blev lika glad över mina fina son.

onsdag 20 augusti 2008

den hemlige kocken

Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson läste jag på en filt i gröngräset. Inte så smart läsning för en som har en massa fixa idéer om mat och annat, men jag tänkte att det kanske ändå skulle vara intressant läsning.

Och jo, ja. Man kan ju förfasa sej över fusket med maten. Över att storföretagen tjänar så mycket pengar på att lura oss. Men jag väljer att inte göra det, och istället fortsätta välja produkter enligt samma kriterier som tidigare. Eftersom vi har störst makt med plånboken.



Det här tänker jag på när jag handlar:

- Lax: att det latinska namnet är Salmon salar.
- Socker: gärna lättsockrat, men aldrig några sötningsmedel
- Korv: Andelen kött, och produkten ska ha korv i namnet.
- Kyckling: svensk.
- Kött: svenskt
- Färdigmat och halvfabrikat: köper jag så gott som aldrig. Köttbullar några gånger om året kanske.
- Ekologiskt och rättvisemärkt köper jag ofta.
- Transfetter: försöker jag undvika

Creme Fraiche och grädde: av ekonomiska skäl köpte jag tidigare burken med 40% fett och använde mindre istället. Enligt boken är det så man bör göra eftersom lättprodukterna är så processade. Matlagningsgrädde använder jag ytterst sällan.

Sedan skulle man ju kunna lägga energi på

- glass
- bröd
- kex

Men eftersom vi äter gröt till vardags och inte är några storkonsumenter av varje sig glass eller kex köper vi det vi är sugna på när vi väl handlar.

Det jag tänkte lägga till i min lista efter att ha läst boken är E621 som är en smakförstärkare och enligt författaren innebär att maten processats så mycket att den inte längre smakar det den ska smaka.

Kanske borde vi byta ut Lätta mot Bregott. Men Bregott är så svårbrett.
Och pressad skinka känns inte längre så trevligt att ha på mackan.

söndag 17 augusti 2008

En smak av vin

En smak av vin av Joanne Harris har jag haft liggande i hyllan sedan i våras och tog inte fram den förrän den var mogen. Eller om det var för att jag inte fick låna om den fler gånger på bibblan.

Jag läste tidigare En doft av apelsin, som jag tyckte mycket om. Jag hade alltså höga förväntningar på den här boken. Och jag blev inte besviken. Tvärt om!

Att boken dessutom handlade om att våga följa sina drömmar gjorde den inte sämre. En härlig roman som efterlämnade ett skönt lugn.


Lutherska badet

Lutherska badet av Unni Drougge var perfekt som slöläsning på stranden. Underhållande med en del gåtor som fick sin upplösning mot slutet.




onsdag 9 juli 2008

Bakom ljuset

Jag fortsätter ett tag till med Åsa Nilsonne. Nu har jag läst Bakom ljuset. Monika Pedersén är sjukskriven från polisen och börjar fundera på sin familjehistoria. Det ena leder till det andra och rätt som det är befinner hon sig mitt i en rafflande historia.


En jättebra bok utan det vanliga polistugget.

lördag 5 juli 2008

Långsamhetens lov



Långsamhetens lov av Owe Wikström.

Boken var bra i början men trasslade in sej i resonemang och citat så att det bara blev tråkigt. Det händer ytterst sällan att jag inte läser ut en bok, men det här var en sådan som jag inte kommer att läsa ut.

Några minnesvärda ord fann jag iallafall:

"Förmågan att ta det lugnt kräver ett beslut. Det kräver mod att välja bort sådant man tycker om i syfte att möta sig själv". Owe Wikström.

"Visst kan det vara bra att få saker och ting uträttade, men många gånger kan det vara lika bra att lämna dem ogjorda" Lin Yutang.

Age Ouod Agis - Gör det du gör. Plautus.

I det tysta


I det tysta av Åsa Nilsonne - en spännande kriminalroman med polisen Monika Pedersen.
Jag gillar Åsa Nilsonnes romaner eftersom de är spännande utan att vara våldsamma och eftersom hon skriver om människans psyke.

torsdag 3 juli 2008

Lyckan, kärleken och meningen med livet


Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert.

Jag lockades av bokens beskrivning av en kvinna som efter en livskris bryter upp från sitt liv för att hitta sej själv genom bl.a. Yoga och meditation. Hon ger sej ut på en ett år lång resa och utforskar olika delar av sej själv.

Boken är väldigt glättigt skriven i värsta chicklit-andan vilket inte riktigt är min smak men jag tycker ändå att boken var bra.

torsdag 26 juni 2008

familjens projektledare säger upp sig


Familjens projektledare säger upp sig av Gunilla Bergensten.
Den här boken bjöd på många igenkännande skratt. Som tur var har vi i vår familj redan sett över de många situationer där det tidigare var jag som höll i alla trådarna. Vi har delat upp ansvaret för att saker görs, och inte bara själva utförandet. Helt enkelt därför att jag inte orkar ha superkoll längre.
Författaren misslyckas med sina ambitioner att fördela ansvaret, medan jag faktiskt har lyckats. Jag antar att jag hade en fördel i och med att jag varje vecka fick stöd av min terapeut. Det jobbigaste var inte själva ansvarsfördelningen utan att tigande se på när min man inte tog sitt tilldelade ansvar (och det även om barnen blev lidande).
Vidare resonerar författaren som så att hon inte vill vara någon chef och sammankalla till familjerådet. Vi har familjeråd och jag diskuterade samma sak med min terapeut. Han tyckte dock att jag iallafall till en början kunde ansvara för det eftersom:
a) det var jag som var drivande i förändringen
b) det var jag som hade mest att vinna (eftersom jag blev av med en massa saker att hålla i huvudet)
c) det är jag som är van att genomföra saker

En rolig och lättläst bok som rekommenderas för underhållning och eftertanke.

iskallt och stenhårt


Iskallt och stenhårt av Rickard Flinga.
Sakligt och utan krusiduller beskriver Rickard Flinga sina år i Texas fängelser. Intressant och spännande läsning som griper tag.


ljusbärarna


Ljusbärarna av Anita Goldman.


onsdag 25 juni 2008

en doft av apelsin

En doft av apelsin av Joanne Harris.

En fransk film i bokform. Lugn och inlevelse. Fast efterhand byggs spänningen upp och ingenting är som man förväntat sej.

Mycket läsvärd!